home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > projects & restorations

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-02-2010, 04:36 PM   #51
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

Lots of progress has been made. Bought a harness from diyautotune.com along with a GM IAT sensor and a serial cable. Man that harness is nice! Metal connector, labled wires, makes it a breeze. Got almost all of megasquirt wired in, only have to get the O2 and TPS wired in. Also put everything back together mechanically as well. The temporary plan is to run N/A for a while with the k-jet ignition box. This setup is only temporary though, im going with the trusty saab 139 after that and a turbo of some flavor. The car has been sitting for so long i need to get it rolling before i do anything too serious to see what other gremlins i have to chase that i may have missed. Hope to have it running VERY soon, within a few weeks or so. My megasquirt works good and its communicating nicely with my D830. Its a v2.2 MSNS-Extra that came with the car, it'll work just fine for a while.

Things left to do/get:
intake gasket
plug wires
throttle spool
throttle cable
wire TPS & O2
pull out evaporator and re-install dash
weld up the exhaust
insulate wiring
hook up all the stuff on the intake, its just sitting up there for reference for wiring
install fuel rail, injectors should be here any day
tune

Heres what the engine bay looks like as of right now:

Im going to insulate and route those wires under the strut tower etc. This is just to keep everything accesible until it runs.

On a side note my B230 from the pull a part just had a volvo timing belt installed like 20K ago. WIN!! Just put new covers on the front of it. I have a k-cam I may throw in as well just for the hell of it.
__________________
Kyle and the "Projects" -- '84 242 TI -- '66 220 S -- '89 Supra Turbo -- '84 Rabbit GTI

Quote:
Originally Posted by towerymt View Post
Cool car. Smells period correct. Would follow through twisties again. A+

Last edited by stick70; 05-02-2010 at 04:51 PM..
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 05:12 PM   #52
towerymt
the real Towery
 
towerymt's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: VA, USA
Default

Going to bring it to SE? Nothing like a long road trip to test the car. If Asher made it with his 242 from NC, I'm sure you can too.
towerymt is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 07:27 PM   #53
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

Yeah im not coming to SE in the S70 again this year. Its uber comfortable, but this just fits sooooo much better. Plus im not going to pass up actually having a brick at a turbobricks meet for the first time lol.
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 09:24 PM   #54
thebornotaku
( ͡° ͜ʖ ͡°)
 
thebornotaku's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Rohnert Park, CA
Default

Get those injectors?
__________________
1974 Volkswagen Super Beetle "Diego"
2009 Volkswagen Rabbit 2.5 "Snowbunny"
thebornotaku is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 09:30 PM   #55
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

not yet, im sure theyll be in this week sometime
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2010, 02:23 AM   #56
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

Got the rest of megasquirt wired in this weekend.
Got the starting system all straightened out as well, it turns over nicely. Also machined a bracket to adapt the 850 TPS to the B230 throttle body. It was a pita, but it looks nice and functions well, no problem with calibration. Also pulled a throttle cable and spool at the pull a part this week and threw that on.
All that should be left is the fuel system! Ive got a bunch of nasty 10 year old gas in it i need to syphon out as best i can, run a new line from the pump to the filter, and throw in some injectors and a FPR. After that it should be ready for first start.
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2010, 06:59 AM   #57
towerymt
the real Towery
 
towerymt's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: VA, USA
Default

Quote:
Originally Posted by stick70 View Post
Ive got a bunch of nasty 10 year old gas in it i need to syphon out as best i can, run a new line from the pump to the filter, and throw in some injectors and a FPR. After that it should be ready for first start.
Check for a plug in the tank. I know I've seen gas drained from a 240 tank.
towerymt is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2010, 11:25 AM   #58
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

Yeah i think there is a phillips head screw in there, I was just worried about it sealing back up after I took it out.
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2010, 04:57 PM   #59
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default


pedobear!

Also can someone give me a hand on how to use easytherm? The megamanual gives a rough overview and I seem to read on the msefi forums that there are some files that need to be copied too? I have my resistances but as to actually getting them to megasquirt im lost.
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2010, 05:26 PM   #60
olov
doing something stupid
 
Join Date: Aug 2003
Location: warrenton, nc 27589
Default

you're not using a gm temp sensor? mine just worked off the bat(even when nothing else did)

i'm moving back to warren county this week(with my 83 245t with ms), were you close to there?
__________________
Quote:
opinions are like ***holes, i have one, and they're censored on tb
olov is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2010, 05:32 PM   #61
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

Im using a volvo coolant temp sensor(the black one). My IAT sensor is GM though and runs just fine. Im in person county, its about 30mins north of durham, just south of the virginia border.
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2010, 12:15 AM   #62
towerymt
the real Towery
 
towerymt's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: VA, USA
Default

I used the volvo CLT from my '87 240 and didn't calibrate/adjust anything in MS. Using a GM AIT. Saab 139. Been working great since '06.
towerymt is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2010, 01:35 PM   #63
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

Megasquirt is in and ready to go, had some trouble getting my injectors to fire as seen here:
http://forums.turbobricks.com/showth...57#post3241257
But I think they are ok now after a firmware flash, thanks Kenny!
Still not running but I have run out of time to work on it this week. It makes noises, but not the right ones lol. I put a new set of plugs in and now I think the ignition timing is wayyyyyyy off, but I'll set it again when I see the car at the end of the week. Anyways, here are a couple pics, its very close to running, everything is together for all practical purposes.


stick70 is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2010, 02:36 PM   #64
justlie
Board Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Chicago, IL
Default

Sweet progress! I will be doing this, very shortly. Kjet gets owned soon.

Damnit... this is 550. Forgot I wasn't logged in.
__________________
1993 Volvo 940 Turbo - B230FT + 16V - M90 - MS3x - HE351CW - Methanol injection - Ford 8.8
1980 Volvo 242 GT - B5254T - M90 - MS3x - HE351CW - 17Z - E85

Last edited by justlie; 07-06-2010 at 02:37 PM.. Reason: Wrong username.
justlie is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2010, 02:48 AM   #65
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

Yeah, k-jet had no hope with this car since it had been sitting so long. But thats probably for the best. Just got done building a JAW 1.03 to throw in there this week as soon as I order a sensor for it. Progress is exciting!
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2010, 05:25 PM   #66
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

It runs!! Started right up actually. Started today and it wouldnt do anything, checked the cam timing and reset the ignition timing, it was way off. After that I put a couple gallons of fresh unleaded in it and it fired right up.

Watch your volume at the end, its just running on the exhaust manifold, so its loud
Proof:

This was after no changes in megasquirt, start and idle
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2010, 05:56 PM   #67
amerbritcan
Hnnnnnng
 
amerbritcan's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Eastern Ontario
Default

Nice!
__________________
1990 745tic
1984 244DL (parts)
1989 245 slicktop M47 drift missile- ratty as hell
1967 220 amazon station wagon.
1990 244GL M47 summer DD project.
Quote:
Originally Posted by charles850t View Post
I fart and Reese Witherspoon falls out of my ass.
Quote:
Originally Posted by GhengisKhan View Post
I'm just a cum guzzler and I can't help myself.
Quote:
Originally Posted by My Mom
Get a bike
Honestly I've not been to www.brickspeed.net in years so I have no idea why it's still in my sig
Poopie scissors
amerbritcan is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2010, 01:19 AM   #68
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

Put in the driveshaft and just drove it down the road and back! Woot! Didnt really do much other than go fast enough to say I drove it, I dont think I broke 30. It runs way rich, but it moves under its own power for the first time in over 5 years im sure. Excitement!!

Last edited by stick70; 07-10-2010 at 04:15 AM..
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2010, 01:49 AM   #69
towerymt
the real Towery
 
towerymt's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: VA, USA
Default

Right on schedule. Keep it up. Once you start tuning on it, you'll see how easy n/a tuning is.
towerymt is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2010, 02:30 AM   #70
kampman
dunning-krugersquirt
 
Join Date: Aug 2008
Location: Columbus, O.
Default

Wow, that runs better at idle than my NA 2.2 245. Nice!
__________________
1966 220 wagon: dormant resto project
1999 S70 manual: #base, 192K
2000 V70R: 135K, deer victim/just a flesh wound
2006 V50 T5M AWD: 145K
Feedback Thread
kampman is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2010, 02:29 PM   #71
towerymt
the real Towery
 
towerymt's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: VA, USA
Default

Does that 7/9 fan shroud actually fit right? I've been told they don't really work on a 240.
towerymt is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2010, 02:43 PM   #72
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

I thought it was the factory one lol. Its the one that came with the car and its a factory intercooler car, but yeah it fits like factory, no modifications. I've never looked at a 7 series one, but this one will be ripped out as soon as I get a 940 e-fan shroud. I can get some pictures of it if you want.
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2010, 02:45 AM   #73
stick70
All the gauges
 
stick70's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: North Carolina
Default

Not really much of an update, but whatever
Just been playing with my VE tables, got it to idle nice. I'm waiting on some funds to buy a wideband with right now and after that is installed I can get serious about tuning this thing.
I did figure out how to use easytherm though, for some reason megasquirt didnt want to take the re-boot, but i re-flashed it and all is well. I copied the INC files into the tunerstudio directory and my readings seem to be accurate enough. The car has been sitting for a couple hours since it was last run but the coolant temp gauge reads 98*F and the IAT gauge reads 88*F, felt the head and it was warm to the touch so it seems accurate enough. Its alot closer than the 155*F it was reading before the flash.

Im running the black Volvo coolant temp sensor, its the one with 2 thermistors, and came with the 940 engine.
For anyone who is interested the easytherm values I used were as follows:
Temp(*F)-------Resistance(ohms)
32--------------5300
71--------------2200
183-------------230
Running the stock bias resistor value

Last edited by stick70; 07-24-2010 at 02:53 AM..
stick70 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2010, 08:05 PM   #74
propav8r
F*ck Edgar
 
propav8r's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Franklin, NC
Default

I'd kinda like to drop by and take a look at this
__________________
Quote:
Originally Posted by turbotankshane View Post
If its a solid stage 0, +t it. If it aint, +t it anyway.
Quote:
Originally Posted by 2turbotoys View Post
nipple farts
My Project (It's a 1979 244DL...sort of.)
K-Jet to Megasquirt Article

The Departed: 1981 245, 1983 245 Turbo, 1983 244 Turbo, 1983 242 Turbo, 1984 244, 1985 245 Turbo, 1989 244, 1989 244, 1989 765, 1990 245 Turbo, 1991 244, 1992 245, 1997 855
propav8r is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2010, 11:38 AM   #75
blkaplan
50 shades of beige
 
blkaplan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Rockville, MD
Default

Why is the dash out?

Get it tuned yet?
__________________
www.BEIGEPOWER.com
Kaplhenke Racing Facebook
Quote:
Originally Posted by DarkKratoz View Post
The only safe bet is Ben.©
blkaplan is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:45 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.