home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > projects & restorations

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-18-2017, 11:04 AM   #126
deadken
Board Member
 
Join Date: Mar 2009
Default

Quote:
Originally Posted by Cwazywazy View Post
... Is it normal for the car to spin the wheels in the air when in neutral?
Yes. The trans oil is making a 'viscous coupling' between the shafts inside the transmission. As one shaft spins it slings oil around onto the other one and causes a fluid connection (which, BTW, is how a torque converter works. Since there is no mechanical connection, you can stop the tire from spinning with your foot (and, it wouldn't spin with the tires on the ground). Thinner oil or a lower oil level in the transmission would keep this from happening but it isn't indicative of a problem or defect.

BTW: The suggestion of a sticky pilot bearing doesn't fit in this instance since your foot is off the clutch pedal when this is happening (the clutch disc is clamped between the pressure plate and the flywheel so the input shaft is spinning at the same RPM's as the crankshaft).
deadken is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2017, 11:41 PM   #127
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Today I got a gas tank, front bumper, rear bumper trim, heater unit thingy, etc. I got the whole heater unit but really only needed the thermostat. Put in said thermostat so now the electric side of the AC is fixed. Also propped the recirc shutter so now it's stuck off instead of on. And I installed a 740 efan to get rid of that wooshy shroudless mechanical one. I think next on the list is to fix whatever leaks the AC has and put on a real exhaust. Also bumpers.


Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2017, 07:03 PM   #128
Stiggy Pop
Board Member
 
Stiggy Pop's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Granville, MA
Default

Quote:
Originally Posted by Redwood Chair View Post
JY, FCP, dealer, ect

Or post in wanted if you're too cheap to pay corporate shipping.
he lives like 20 minutes from eeuroparts!

Just go pick it up at the counter dood.
__________________
'79 242
943 pickup
Stiggy Pop is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2017, 03:08 PM   #129
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

It's been down on power lately. Yesterday it would only do 9psi, today it barely went over 5. Feels totally normal otherwise. Will boost leak test in a bit. Also when I pop the hood after running it I can see a bit of smoke coming off the turbo.


Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2017, 04:22 PM   #130
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Boost leak tested, can't find anything bubbling. I was hearing a hiss but that's probably just my crappy tester.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2017, 04:34 PM   #131
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Unhooking the wastegate made zero difference.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2017, 04:52 PM   #132
okoye
Board Member
 
okoye's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: west hartford, ct
Default

Did you undo the wastegate flap? If so that will give you no boost pressure.
__________________
1991 Volvo 940se sedan m90 swapped, 17x10 oz fittistars, Bilsteins.
1994 Volvo 960 turbo b204ft m46

Quote:
Originally Posted by vagabond View Post
no one saw me with my little umbrella and sandpaper though.
okoye is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2017, 05:16 PM   #133
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

No I just pulled the hose off the compressor housing and capped it. I think I've narrowed the leak down to the IAC or something else on the intake manifold. It does build boost, but it takes forever and there isn't much of it.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2017, 07:31 PM   #134
Crazychopstick
(/// _ - )
 
Crazychopstick's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Receiving Transmission from David Bowie nipple antenna
Default

I can't believe you dynoed 175hp on Chrysler ignition
Crazychopstick is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2017, 07:33 PM   #135
blkaplan
50 shades of beige
 
blkaplan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Rockville, MD
Default

Quote:
Originally Posted by Cwazywazy View Post
Is swapping to EZK ignition worth it? I have almost everything I'd need, I think.
with a +T it is.
__________________
www.BEIGEPOWER.com
Kaplhenke Racing Facebook
Quote:
Originally Posted by DarkKratoz View Post
The only safe bet is Ben.©
blkaplan is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2017, 10:51 PM   #136
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Lol, yeah. I have the LH 2.2 EZK box and engine harness but I'm missing the harness that connects the EZK. Seller forgot to include it with all the stuff I bought from him and seems to have disappeared.. (On Volvoforums.)
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2017, 06:09 PM   #137
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2017, 06:15 PM   #138
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Charged the AC with Envirofreeze hydrocarbon crap. Temp gauge didn't budge with AC and WOT in 80+ degrees so I'd say the efan is working well. Engine is turned back to 7-8PSI at the moment.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 08:18 PM   #139
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

As far as I'm concerned this is just race lightening.



New bumper and lip installed, didn't take a pic but it looks way nicer. Old bumper:



Now I just need to do the rear bumper. I also put the 780 CBV on since the eBay BOV didn't work that well. Next for the engine is probably to get rid of that Chrysler ignition.

Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2017, 10:43 AM   #140
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Dryer sheet update: I found one behind one of the mudflaps. I wonder if there's any inside the frame rails...
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2017, 11:33 PM   #141
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Okay, so I've done a lot to it over the last few weeks. Big thing being a brand new Barton harness and EZK box plus a sbabbs fuel chip. Right now I'm running about 13PSI. I am having a couple issues, the temp gauge being intermittent and the AC randomly shorting out. Also earlier today I blew out an exhaust manifold gasket so now it's all ticky. Good news is that I already have a 90+ on its way and gaskets in my toolbox. Also threw on a new BOV since the last eBay one and the old CBV both leak. Sometime I'll get around to taking it off.

Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2017, 07:46 PM   #142
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Saab T installed, custom catch can, and flushed coolant. Also threw in a slightly colder Tstat. (I think 82c? Had an 88c in it IIRC.)



Works well, fan kicked on and off at idle. Left the high speed wired to the original switch in the radiator in case it overheats.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2017, 11:28 AM   #143
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

So I've been running the 90+ for awhile now. I didn't bother to port it but the turbo is definitely more responsive, though that could be due to the fact that before it was leaking from every cylinder at least a little. The front half of the manifold bolts were finger tight and the back half needed a breaker bar.

Other than that I've just been driving it. I think I've successfully wiggled the AC wire enough that now it won't short out. The lack of temp gauge still feels sketchy to me though. And I lost the clip to the ECU temp sender so every once in awhile it pops off and becomes really hard to start. Other than that, just peachy. Running 14PSI and I feel like it's starting to run out of fuel, although I don't have a wideband yet so I can't be sure. Currently running brown? tops with stock MAF. I have a 3 inch MAF that I just need piping for. But yeah, it's pretty fast as is. Lime Rock park Eeuro thing is soon, so gotta get ready for that.

Oh, also the gas tank started leaking at ~3/4 instead of near the top like it used to. Gotta get around to putting the new one in sometime. It'll be cool to finally have a car that I can fill the tank all the way in.

And the suspension could probably use new bushings all around, but cornering is for losers so whatever.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2017, 05:16 PM   #144
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Welp. Clutch is slipping. Shoulda listened to RWC and replaced it when I had the trans out..

I only noticed it in 4th, but it doesn't feel quite as fast as it used to in the lower gears.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2017, 05:48 PM   #145
kyle242gt
Subtle as a V8 544
 
kyle242gt's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Santa Rosa, CA
Default

Low-gear slipping makes the car feel faster than usual, since the RPM rises faster than the vehicle speed.

Source: Me, thinking "DAMN THIS IS FAST" when I put mismatched clutch parts in my 240Z a lifetime ago....
__________________
Quote:
Originally Posted by spruill242 View Post
Thanks.
Can't wait to tell the wife I need a butt injector....
Quote:
Originally Posted by stickbuilder View Post
You don't grow wealthy by working your ass off.
Mostly done working on my 5.044! Now EJ-swapping a Sand Rail
kyle242gt is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2017, 05:56 PM   #146
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Quote:
Originally Posted by kyle242gt View Post
Low-gear slipping makes the car feel faster than usual, since the RPM rises faster than the vehicle speed.

Source: Me, thinking "DAMN THIS IS FAST" when I put mismatched clutch parts in my 240Z a lifetime ago....
I haven't noticed it in anything but 4th so far. I floored it at like 50 to hear the turbo noises and as the boost rose to 14 the engine suddenly revved higher.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2017, 04:05 PM   #147
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Went to the junkyard in hopes of a bumper. The only 240 was smashed. Did get a few parts though. Then on my way home the clutch cable snapped.. Drove ~40 miles that way, not easy.


Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2017, 04:16 PM   #148
amerbritcan
Hnnnnnng
 
amerbritcan's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Eastern Ontario
Default

I commuted for weeks, probably 30 miles a day for 2 weeks without a clutch cable. Fun to be able to say that I did, but I'm happy now with my properly working cars
__________________
1984 244DL (parts)
1989 245 slicktop M47 drift missile- ratty as hell
1967 220 amazon station wagon.
1990 244GL M47 summer DD project.
Quote:
Originally Posted by charles850t View Post
I fart and Reese Witherspoon falls out of my ass.
Quote:
Originally Posted by GhengisKhan View Post
I'm just a cum guzzler and I can't help myself.
Quote:
Originally Posted by My Mom
Get a bike
Honestly I've not been to www.brickspeed.net in years so I have no idea why it's still in my sig
Poopie scissors
amerbritcan is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2017, 04:19 PM   #149
oldnfast
Board Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: connecticut
Default

Quote:
Originally Posted by Cwazywazy View Post
Went to the junkyard in hopes of a bumper. The only 240 was smashed. Did get a few parts though. Then on my way home the clutch cable snapped.. Drove ~40 miles that way, not easy.


What yard is that?any 740/940's there?
oldnfast is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2017, 04:26 PM   #150
Cwazywazy
Board Member
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Quote:
Originally Posted by oldnfast View Post
What yard is that?any 740/940's there?
Sams u pull it in MA. Just this 240, rest is FWD crap.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:32 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.