home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > maintenance & nonperformance

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 05-26-2013, 07:47 PM   #1
AdmiralSenn
Board Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Vero Beach
Default Why do I have a Saab valve on my car? And/or is this why I have no power under boost?

1991 740, B230FT, 16vT with Garrett T3. I did not build this car and I am fairly new to turbocharging, so please bear with me.

Lately my car has had some trouble with power. It drives almost exactly like a naturally aspirated 740. The compressor is spinning up, it's generating boost (currently at 10 psi) but there's only a teensy little bit of acceleration that dies off almost before you feel it. Prior to a few weeks ago it was just as quick as I could ask it to be.

After some searching and pondering, my first thought is that I have a boost leak somewhere so I put together a tester and hooked it up. The hoses hold pressure up to about 20 psi, and I couldn't find any leaks by sound or feel anywhere.

Unfortunately there was also a loud POP, which it turns out is from a Bosch valve, item # 0280142105. This seems to be a Saab overpressure valve, which seems to have taken the place of the external CBV that the T3 in the car came with. It was venting to atmosphere, so I guess it's sort of a BOV given the way it's plumbed.

In fact, the more I look at it the more I wonder if it was even hooked up to the correct port at all. The car has always had a strange noise off boost that sounded like really quiet compressor surge, but the previous owner said that it wasn't when I test drove it. This thing has some sort of vacuum diaphragm but pressure from that side wouldn't open up the valve at all as far as I can tell.

Is this a common modification? I don't remember ever seeing a reference to this being used on a Volvo before. It looks like I have an oddly numbered variant, I just found a bunch of threads describing very similar parts with final digits off by one or two. Can anyone who's used one of these tell/show me how it should be plumbed?

And since it apparently held pressure until today, what else should I be looking at to find my boost problem?

For now I guess I'll push the MBC down to zero pounds and drive it like I'm scared of it.

Thanks!

Last edited by AdmiralSenn; 05-27-2013 at 02:09 AM..
AdmiralSenn is offline   Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:08 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.