home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > performance & modifications

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-27-2018, 08:36 PM   #1
maxitoman007
Board Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Calgary, Alberta, Canada
Default Oil on outside of Ebay intercooler but no crack??

1987 740 turbo. I just recently noticed that the area around the inlet of my Ebay intercooler has become pretty dirty on the outside with what I believe is oil. The oil has also gotten on the rad sitting behind the intercooler even where it is above the intercooler (see pics and you'll get what I mean). I did a boost leak test and the intercooler held 20psi easily with no signs of leaking in the oily area (checked with soapy water). There is grime on the front and back of the intercooler in this area, however there is no oil on the end tank of the intercooler on that side. The grime begins at the fins of the intercooler (see pic). There is no grime on the backside of the rad. Any ideas? could it be coolant mixed with dirt I'm seeing that's seeping from the rad somewhere??

the shiny spots within the grime on the intercooler are where the soapy water from my spray bottle hit the area before the boost leak test.




maxitoman007 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2018, 10:10 AM   #2
freevolvos
Board Member
 
freevolvos's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: hillpoint
Default

Looks like normal road grime if nothing is leaking I wouldn't worry, it (the grime) could even be something left on it from manufacturing or a shipping preservative like a oil or welding flux clean it and see if it returns
freevolvos is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2018, 10:35 AM   #3
Uncleknucklez
bruspeed
 
Uncleknucklez's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sacramento, CA
Default

I think the hose clamp on that side should be checked, as well as the hot side connection. Looks like oil from the turbo being blown across the front of the IC to me.
__________________
1980 242 Turbo
2004 V70R

Uncleknucklez is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2018, 11:52 AM   #4
LeedomtoFreedom
Board Member
 
LeedomtoFreedom's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Chicago
Default

Is that license plate regulation size
__________________
Quote:
Originally Posted by freevolvos View Post
chickens like yogurt but I hate it, yet I like eggs, should I turbo or n.a.a chicken? Do chickens spool? Thanks
81 264 - Driveway ornament
90 245 - becoming 16v
LeedomtoFreedom is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2018, 01:32 PM   #5
maxitoman007
Board Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Calgary, Alberta, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by freevolvos View Post
Looks like normal road grime if nothing is leaking I wouldn't worry, it (the grime) could even be something left on it from manufacturing or a shipping preservative like a oil or welding flux clean it and see if it returns
That’s promising, don’t understand how it would have gotten on the left side only of the rad though. And not on it’s back side.

Quote:
Originally Posted by Uncleknucklez View Post
I think the hose clamp on that side should be checked, as well as the hot side connection. Looks like oil from the turbo being blown across the front of the IC to me.
That was my first thought also. However I totally isolated the intercooler and it’s commections for a boost leak test and it all held pressure fine. Also if what you suggest is occurring I’d expect to see the grime on the end tank on that side however this is not the case.

Quote:
Originally Posted by LeedomtoFreedom View Post
Is that license plate regulation size
Haha. Definitely not. Every brick needs character right?

Last edited by maxitoman007; 11-28-2018 at 01:38 PM..
maxitoman007 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2018, 01:56 PM   #6
maxitoman007
Board Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Calgary, Alberta, Canada
Default

Just occurred to me that maybe I sprayed something in that area that road grime clung to. Possibly during a boost leak test hence the location? Just an idea. Don’t know what I could have sprayed though. Also still doesn’t explain why it’s not on the end tank unless it was “smooth” enough for it to run off or something.
maxitoman007 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2018, 07:40 PM   #7
GTJordan
Been here for too long
 
GTJordan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Edmonton AB
Default

Pressurize the system. Spray soapy water. Look for bubbles.

You're welcome
__________________
80 242- 2.5L 16V, NIW intake/exhaust, T5, Porsche brakes, short billies and Kaplenkhe suspension, Trutrack.
Project Thread- http://www.turbobricks.com/forums/sh...d.php?t=324470
GTJordan is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2018, 08:34 PM   #8
Redwood Chair
K-jet For Life
 
Redwood Chair's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: - Stock PSI Or Bust -
Default

You have a boost leak there, double up the hose clamps.

And thank GTJordan later.

__________________
Raise The Lowered


Image hosted by servimg.com

Quote:
Originally Posted by hiperfauto View Post
Folks on here don't know a good deal when they see it.
how psi stock cna support?

Redwood Chair is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2018, 01:50 AM   #9
maxitoman007
Board Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Calgary, Alberta, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by GTJordan View Post
Pressurize the system. Spray soapy water. Look for bubbles.

You're welcome
I did just that and it held pressure up to 20 psi with no bubbles visible in that area from my extensive soapy water spraying...
maxitoman007 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2018, 04:16 AM   #10
swedefiend
...
 
swedefiend's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Default

Because the radiator has a similar pattern behind the intercooler, I'm pretty sure that you have a leak.
swedefiend is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2018, 11:15 AM   #11
PeaceEngineered
Sarcastic Optimist
 
PeaceEngineered's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Location: Evanston, IL
Default

Are you testing hot or cold? While I would not think it would get too hot, aluminum does have a way of hiding small issues when cold. Just a thought. That is all I have.
__________________
2013 Audi Q5
1989 245 'Angry Moose' 5.0 GT-40 with T5 transmission.
2009 S80 Interim Road Trip Car
Sold- 2006 V70R
PeaceEngineered is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2018, 05:12 PM   #12
maxitoman007
Board Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Calgary, Alberta, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by swedefiend View Post
Because the radiator has a similar pattern behind the intercooler, I'm pretty sure that you have a leak.
Could you elaborate on the kind of leak you are suggesting? A boost leak? Coolant leak? etc.

Quote:
Originally Posted by PeaceEngineered View Post
Are you testing hot or cold? While I would not think it would get too hot, aluminum does have a way of hiding small issues when cold. Just a thought. That is all I have.
I was testing cold. Never thought of this, maybe boost leak testing at en even higher pressure could compensate for temperature fluctuations?
maxitoman007 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2018, 06:00 PM   #13
swedefiend
...
 
swedefiend's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Default

Looks like oil being sprayed in a similar pattern on both intercooler and radiator
swedefiend is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2018, 06:03 PM   #14
bobxyz
Board Member
 
bobxyz's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Boulder, Colorado
Default

As an alternate thought, do you have a clear path to your air filter, or does it draw mostly through the dirty corner of the intercooler? Does the grime wrap around the gaps between body and IC? What's the hood above look like?
bobxyz is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2018, 06:07 PM   #15
maxitoman007
Board Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Calgary, Alberta, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by bobxyz View Post
As an alternate thought, do you have a clear path to your air filter, or does it draw mostly through the dirty corner of the intercooler? Does the grime wrap around the gaps between body and IC? What's the hood above look like?
That is a good thought although my intake sits low in the front passenger side and takes air in through a flap cut open in the bottom sheet metal in that area. No grime on the hood in that area.
maxitoman007 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2018, 06:58 PM   #16
bobxyz
Board Member
 
bobxyz's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Boulder, Colorado
Default

If it's reassembled and running, wrap a clean white cloth around the intercooler inlet pipe covering the rubber inlet hose and go for a drive. From the grime pattern, it looks like it's roughly in a circle spraying from the end of the hose.
bobxyz is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2018, 07:20 PM   #17
Redwood Chair
K-jet For Life
 
Redwood Chair's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: - Stock PSI Or Bust -
Default

Quote:
Originally Posted by bobxyz View Post
If it's reassembled and running, wrap a clean white cloth around the intercooler inlet pipe covering the rubber inlet hose and go for a drive. From the grime pattern, it looks like it's roughly in a circle spraying from the end of the hose.
The oily rag mod?

Where have I heard that before?
Redwood Chair is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2018, 01:05 AM   #18
maxitoman007
Board Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Calgary, Alberta, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by bobxyz View Post
If it's reassembled and running, wrap a clean white cloth around the intercooler inlet pipe covering the rubber inlet hose and go for a drive. From the grime pattern, it looks like it's roughly in a circle spraying from the end of the hose.
Ohhh that's clever. I'll give that a shot once its driving again. As for now I have a jankey wire tuck and some short circuits to fix...
maxitoman007 is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2018, 03:35 AM   #19
cosbySweater
Board Member
 
cosbySweater's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Monterey/Falun
Default

It's fine. Ship it
__________________
1979 Volvo 244DL 5.3/4l80e,8.8,Ms3x goldbox ecu and Mircrosquirt tcu, GTX4202r, 226/230 turbo cam, tbss intake, 11.0@128mph 9psi, 3600lbs with driver
1974 AMC Gremlin, 401 v8, 727, 8.8
1995 Porsche 993
2013 VW Passat TDI
Quote:
Originally Posted by bricktop420 View Post
Thank you very much everybody... i now feel sufficiently retarded and will go cry in the corner...
cosbySweater is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2018, 12:21 PM   #20
maxitoman007
Board Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Calgary, Alberta, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by cosbySweater View Post
It's fine. Ship it
Ship it?
maxitoman007 is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2018, 08:00 PM   #21
swedefiend
...
 
swedefiend's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Default

Quote:
Originally Posted by maxitoman007 View Post
Ship it?
It's a figure of speech. Rock that ish until it starts leaking for real. Then worry about it.
swedefiend is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2018, 08:07 PM   #22
Tfrasca
Board Member
 
Tfrasca's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: Ben Lomond, CA
Default

Did you run that IC over before you installed it?
Tfrasca is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2018, 02:34 AM   #23
maxitoman007
Board Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Calgary, Alberta, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by Tfrasca View Post
Did you run that IC over before you installed it?
If you mean literally...definitely not. If you mean something else... I'm not sure what you mean haha.

Quote:
Originally Posted by swedefiend View Post
It's a figure of speech. Rock that ish until it starts leaking for real. Then worry about it.
Ah, here in Canada we say "send it". Guess its the same message.
maxitoman007 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:13 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.