home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > maintenance & nonperformance

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-09-2017, 09:07 AM   #1
cc-hays
Board Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Baltimore, MD
Default Noisy fuel pump, '93 240

So, two weeks ago my in-line fuel pump died. We replaced it with a 740 turbo spec fuel pump that had been sitting for a while. It was the only one handy and I needed to get home. After the install the pump was making a mechanical buzzing but the car seemed to do fine on the test drive. I drove the 6 hours home with no issues. The following day I started it up and the pump was still making the noise, perhaps even louder. This past weekend I replaced the in tank pump with a brand new AC pump, I replaced the filter sock, the in tank hose and the fuel sender are new as of spring 2017 and checked out fine.

Is it possible this is just a noisy pump? I'm out of ideas.
cc-hays is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2017, 12:38 PM   #2
283SD
Board Member
 
Join Date: Mar 2008
Default

When they wear out they start to make noise. Get a multi/meter with a 10 amp test circuit and test the draw across the main pump circuit[ take out fuse and jump the two fuse contacts with the meter], start engine. If it reads high it is more than likely that the pump is bad.
283SD is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2017, 12:58 PM   #3
oldschoolvolvo
Board Member
 
oldschoolvolvo's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Lancaster, PA
Default

check my understanding...
main pump: 740T pump
tank pump: AC Delco (?) / stock replacement

The 740T main pump is going to flow more fuel than the stock 240 main pump, so pairing that with a stock 240 tank pump, it is going to flow more than the tank pump can and cause the buzzing/cavitation.

I'd recommend getting a replacement 240 main pump and putting in a 740T tank pump (or ipd upgrade pump). With that setup the tank pump will easily keep up with the main pump and prevent cavitation.
https://www.ipdusa.com/products/5799...mp-upgrade-kit

I went through a fuel pump puzzle a few years ago and the culprit was that the tank pump was not flowing enough fuel to keep up with the main pump. The main pump should not buzz...I too thought I just had a noisy pump, but when fed with enough fuel, it is silent.

To really verify this, you need to check the flowrates.

For reference: http://forums.turbobricks.com/showth...=170882&page=2
(sorry that all the pics have all disappeared due to photobucket)
__________________
-Mike
1998 V70 T5
1979 242 DL+T |Project Thread| |Feedback|
oldschoolvolvo is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2017, 01:21 PM   #4
Acid8000
Board Member
 
Acid8000's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Victoria, BC - Canada
Default

Good info old school!
__________________

Daily Driver: '83 242Ti w/ B21FTi and M46. IPD Sways, Bilstein HD Struts, Lowering Coils. Mistu 13c @ 10psi - Her name is Domino.
Hi my name is Jason, i'm addicted to boost
Acid8000 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2017, 01:35 PM   #5
2manyturbos
Moderator
 
Join Date: Mar 2003
Location: Monroe, OR USA
Default

Quote:
Originally Posted by oldschoolvolvo View Post
check my understanding...
main pump: 740T pump
tank pump: AC Delco (?) / stock replacement

The 740T main pump is going to flow more fuel than the stock 240 main pump, so pairing that with a stock 240 tank pump, it is going to flow more than the tank pump can and cause the buzzing/cavitation.

I'd recommend getting a replacement 240 main pump and putting in a 740T tank pump (or ipd upgrade pump). With that setup the tank pump will easily keep up with the main pump and prevent cavitation.
https://www.ipdusa.com/products/5799...mp-upgrade-kit

I went through a fuel pump puzzle a few years ago and the culprit was that the tank pump was not flowing enough fuel to keep up with the main pump. The main pump should not buzz...I too thought I just had a noisy pump, but when fed with enough fuel, it is silent.

To really verify this, you need to check the flowrates.

For reference: http://forums.turbobricks.com/showth...=170882&page=2
(sorry that all the pics have all disappeared due to photobucket)
Wrong. The main pump is only going to flow what the engine needs and bypass the rest back to the tank via. the pressure regulator. IOW, the amount it is pumping due to the restriction in the line is well within the range of what that in tank pump can manage. That in tank pump will easily keep up. What may be going on is the in tank pump may be wired differently. I have run into that twice now with replacement pumps. You new in tank pump may be a restriction in the system, rather than a lift pump as it is supposed to work. Take one of the leads off of the main pump and remove the fuel line from the rail and put the end into a milk jug or something like that. Cycle the key/starter several times to see if the in tank pump is actually pumping fuel. 15A just ran into this problem with a new replacement pump and so did I about 3 months ago. I think the pump I had was an AC pump.
2manyturbos is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2017, 10:12 AM   #6
cc-hays
Board Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Baltimore, MD
Default

Thanks for the responses, guys! I'm going to check some of this out this week if I have the time or this weekend. I'll report back with what I find.
cc-hays is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2017, 04:49 PM   #7
cc-hays
Board Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Baltimore, MD
Default

Quote:
Originally Posted by 283SD View Post
When they wear out they start to make noise. Get a multi/meter with a 10 amp test circuit and test the draw across the main pump circuit[ take out fuse and jump the two fuse contacts with the meter], start engine. If it reads high it is more than likely that the pump is bad.
Picked up a multimeter finally. Ideally what should it read here?

I checked the wiring for the in-line pump and that is good, wiring for the in-tank pump is good as well. However, I noticed a pretty consistent drip coming from the in-line pump. I don't know if it was there before, I don't think it was, but I can't be sure. So this may be the culprit? What does it take to replace the hose from the tank to the in-line pump? I searched and found a thread talking about hosing size and the recommendation was to get the original Volvo hose, but nothing about the actual work required. Is it as simple as pulling the old one off and putting the new one on?

Another datapoint...while the car was running I pulled fuse #4 and I assumed the car would sputter and stall but it didn't. I listened for the in-line pump and can still hear it buzzing, but the in-tank pump stops. What's this all about?

Thanks in advance and sorry for all the questions. This is has got me stumped.
cc-hays is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2017, 10:14 PM   #8
To old for this
Board Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Texas Panhandle
Default

FPR can go bad , causing main pump to be noisy
To old for this is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:39 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.