home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > projects & restorations

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-01-2018, 09:07 AM   #326
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

Here's a terrible video of the first test drive. It starts out vertical and then switches to horizontal, sorry. It's also pretty small, but it shows function well enough.

__________________
1984 244/ AQ140A / M46
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2018, 10:06 AM   #327
thessejway
Wannabe TBer
 
thessejway's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Toronto, Ontario, Canada
Default

Been looking to swap from auto to a T5 manual in my 940
But something like this is tempting as a simpler way to get some sort of manual control/feel.

How painful is setting up the POI to work with the AW-7x transmissions? I have zero experience with this
thessejway is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2018, 11:09 AM   #328
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

Unfortunately, the AW7x boxes are all mech/hydraulic. The Poi box only works with electronic transmissions.
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2018, 11:36 AM   #329
thessejway
Wannabe TBer
 
thessejway's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Toronto, Ontario, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by Broke4speed View Post
Unfortunately, the AW7x boxes are all mech/hydraulic. The Poi box only works with electronic transmissions.
What trans is it that you're using?
thessejway is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2018, 12:17 PM   #330
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

The AW30-40E (or A340e by another name), It comes stock on the B6304 in a 960, and a bunch of other cars (Mk4 Supra, some Lexus', Jeeps up to 2000, etc). I use the stock 240 shifter to actuate Park, Reverse, and Neutral, then when I shift into "D", the joystick shifter takes over.
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2018, 12:35 PM   #331
thessejway
Wannabe TBer
 
thessejway's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Toronto, Ontario, Canada
Default

Welp I guess if I'm going to have to swap the transmission out either way. I may as well just do the T5 swap. I'd much prefer full manual

Thanks for the info
thessejway is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2018, 01:34 PM   #332
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

The AW30-40 bellhousing is different than the AW7x anyway. Full manual is your only other option, unless you go to a GM auto and manualize that.
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2018, 09:31 AM   #333
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

Yesterday was a bang-up, f**kin good day. I got my Arduino CAN BUS display working:



Then I went for a long drive with no issues and a huge smile on my face the whole time . I thought the B6 would be too loud through the 3" exhaust...but it's definitely not. The sound is heavenly! My only issue is a VERY hard start when warm, due to the VR sensor. I have to look into changing/adding resistors in the VR wiring.
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2018, 06:54 PM   #334
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

A frustrating day, but successful in the end. Swapped out the 4-bar MAPDaddy setup that came with my MS2, and after that...the car wouldn't start. Of course, I didn't notice the no-start until I tried to fire it up after some shunt resistor mods, so I had to work back to figure out what I did. Eventually I discovered a blown fuse (always check the easy stuff first, kids...sigh). The no-start was due to no fuel.

The end result is that I managed to reduce the size of the shunt resistor across the VR leads and still have the full rev range. This might help my hot sync issues...I hope. Either way, the car still fires up right away when it's cold, which is great .
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2018, 08:15 PM   #335
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

Got a bit of help from the msextra forums to convert the *F to *C, which was more trouble than expected. Why there isn't an option to output CAN data in either unit is beyond me. Only 10% of the world uses *F anymore. I also added an ethanol percent display, since I have a sensor waiting to go in anyway. We don't have E85% in my area, but it'd be nice to see what the percentage of ethanol is in the local gas.

Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2018, 09:21 PM   #336
Hank Scorpio
Chubfest 2009 Survivor
 
Hank Scorpio's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: The neighborhood with the ******* guitar player.
Default

Really rad!
__________________
Hank Scorpio is from the Simpsons. You can call me Doug ;)
Will trade guitars/guitar parts for go fast goodies or stuff I need. Just PM.
www.kauerguitars.com the second best way to upset neighbors and alienate people.
History: Car 1 (242) | Car 2 (t5r) | Car 3 (255)
Hank Scorpio is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2018, 08:29 PM   #337
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

FINALLY! I got the display temporarily mounted and the interior buttoned up (mostly). I figured I'd celebrate by going for a drive to the junkyard (that relocated to 15 min from my house! :D ). I got there 10 minutes before closing, so I decided to take a few pictures and come back tomorrow. I actually ended up talking with the junkyard manager, who chased me down before I left the parking lot. He dug my car, which was a bit of an ego boost, lol.




I've got a tach adapter to wire in tomorrow, so I'll take some pictures of the dash display too.

Last edited by Broke4speed; 10-20-2018 at 08:36 PM..
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2018, 08:42 PM   #338
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

No pictures, but the car is finally DONE (for now)...three months later than expected. I'll be driving it for a few more weeks, as long as it's not snowing too hard .

The tach adapter worked perfectly too. If anyone needs one, I recommend this guy: https://www.ebay.ca/sch/gkgoodcheapp...p2047675.l2562

Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2018, 06:22 PM   #339
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

Big picture, but it's easier to see the final mounting place of the display that way. I found the 'plans' for a small enclosure for the screen and had it 3D printed. It fits nicely on the switch panel in the center console, although I had to leave one plug out so the cable would fit.



(Excuse the box on the passenger floor, it's the shift controller. Haven't really decided where it's going to go yet, since I mounted the 'gear display' LEDs on it. Might have to relocate those.)
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2018, 01:54 PM   #340
240wagonguy
Board Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Weare, NH
Default

Hows the coolant temp sensor working for the gauge? I was looking for the part number you quoted, but can't seem to find it. Any details, like a part number I could find online?
__________________
1985 740GLE sedan winter beater Cali car.
240wagonguy is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2018, 09:20 PM   #341
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

It's actually working great! I'll look up a part number and post it up .

[edit]The number I posted has apparently been superseded by 049919501. Same thing, just different number.
The part number shows this:


The stock Volvo spade connector slips right onto the button head connection, but it's likely they've changed all the sensors to a proper male/female connection now.

Last edited by Broke4speed; 10-30-2018 at 09:34 PM..
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2018, 02:04 PM   #342
240wagonguy
Board Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Weare, NH
Default

Awesome thanks! Just ordered one off Amazon. The 740 and 240 gauge senders interchange, so this should work for my 85 740 as well.
240wagonguy is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2018, 09:28 PM   #343
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

Cool, glad to help .

Tomorrow is my last drive in the car until spring, so I modified one of the generic Tunerstudio dashboards to use while tuning. The font is Volvo Broad, and it's as close as I could get to the R-sport yellow, without having the proper pantone code. The Volvo logo is the datalogging on/off button, and the center lights up green when operating .

Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2018, 12:49 PM   #344
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

...and now it's time for storage, sigh :(.
I went on a 5-hour round trip to visit a buddy at his old-school junkyard, and check out a 73 Porsche 911/930 that I'm going to be helping him with next year. I'm super stoked at how trouble-free the drive was, considering I haven't really shaken down the swap yet. I need to swap to a chambered resonator or rear muffler to kill some of the drone during cruise, but I love the sound/feel of the B6304 in a 244. Honestly, all these cars should have come with a 6 of some sort, IMO.



I REALLY love the sound of these engines, btw. I'm very tempted to boost it, but I don't know if I will just yet.
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2018, 11:11 AM   #345
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

The big bit of info that surprised me after the long drive is that I think my rear end is a 4.10. I counted teeth and came up with 3.73:1 (IIRC), but my cruising RPMs at 100kph are ~2300 with 205/55-16s. The math says 4.10 at that point. I'm cool with that, because it makes for great acceleration, but I just wonder how I could have been so wrong. I can't remember what car I pulled it from, but I think it was the same non-turbo 940 I got the AW-71L from. If it is from the same car, it's definitely a 4.10.
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 06:45 PM   #346
vwbusman66
Stößelstange über alles!
 
vwbusman66's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Kingsville, MD/ Morgantown, WV
Default

Oh how badly I want to do that swap on a 240.
Awesome job. One of my favorite builds on here.
__________________
1971 142 beater/fake racecar
Quote:
Originally Posted by linuxman51 View Post
the only problem with that is what you define as cheap and fast
Quote:
Originally Posted by propav8r
The incest is implied.
vwbusman66 is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 07:16 PM   #347
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

Thanks man .
It's a great engine for these cars, even NA. I really dig it.
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2018, 06:19 PM   #348
vwbusman66
Stößelstange über alles!
 
vwbusman66's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Kingsville, MD/ Morgantown, WV
Default

Quote:
Originally Posted by Broke4speed View Post
Thanks man .
It's a great engine for these cars, even NA. I really dig it.
Will next summer be the year of ITB's?
vwbusman66 is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2018, 08:04 PM   #349
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

I think next summer will be the year of road trips and car shows, since I missed out on all of them this year. I really don't know what direction I'm going to go next. I have been a turbo guy since the mid-90s, but I also love the sound of open ITB/carbs.
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2018, 06:00 PM   #350
DET17
Reformed SAABaholic
 
Join Date: Nov 2009
Location: NW Georgia
Default

Quote:
Originally Posted by Broke4speed View Post
The big bit of info that surprised me after the long drive is that I think my rear end is a 4.10. I counted teeth and came up with 3.73:1 (IIRC), but my cruising RPMs at 100kph are ~2300 with 205/55-16s. The math says 4.10 at that point. I'm cool with that, because it makes for great acceleration, but I just wonder how I could have been so wrong. I can't remember what car I pulled it from, but I think it was the same non-turbo 940 I got the AW-71L from. If it is from the same car, it's definitely a 4.10.
Yup, nearly all the North American NA late 9's came with the 4.10 final gearing. Sorry I didn't keep up.... did you throw a complete G80 into your 2 series rearend, including setting up the pinion? I've never heard of anyone modifying a 9 series 1041 rear end to fit a 240!
__________________
Project "cheap thrills" build thread: http://forums.turbobricks.com/showth...67#post4211467

Feedback thread: http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=198746
DET17 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:16 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.