home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > performance & modifications > aftermarket engine management

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-02-2015, 10:39 PM   #1
Roger-Dee
is DeeWorks.ca
 
Roger-Dee's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sherbrooke, Qc
Default Idea for tach circuit

We almost all need to make a circuit to get the stock tach to work. Here's what I did with mine, completely tossed inside a standard automotive relay.



Compact!
__________________
94 944T - 16v turbo - 12,14@122
Lm7 5.3, S475, Ms3Pro, 4l80e - 10,36 @ 134 / 6,70 @ 107
www.deeworks.ca
Need T5 Adapter? T5 Speedometer Plug? Gm Torque Converter Adapter? Freeze plug retainer? HE351 solenoid plug? Pm me!
Roger-Dee is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2015, 11:16 PM   #2
sim
Mere Drab Mob
 
sim's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Port Moody, BC
Default

Nice!

Mine's not as small, but I put an optoisolator on it for some reason.
__________________
I have a Volvo with some half-done, homemade crap in it.
http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=244534
sim is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2015, 12:42 AM   #3
gsellstr
Vintage anti-ricer
 
gsellstr's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Somewhere in a northern California smog bank
Default

My solution...
http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=99420
__________________
RIP
Doug Williams "Mr. Doug" 4/15/2009
Pete Fluitman "fivehundred" 7/14/2013
Mick Starkey "TrickMick" 1/10/14
Mark Baldwin "blue850t5" 7/19/18
Nick Fengler "fengler" 8/6/18
Thomas Fritz "stealthfti" 10/11/18
Bob Davi "bob davi" 10/2021

74 144 B20
http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=224983

90 745Ti
http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=334698

If you need Superpro bushings PM me for price and availability!
gsellstr is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2015, 01:11 PM   #4
haltechsupra
Board Member
 
haltechsupra's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Texas
Default

I used a Mitsubishi tack adapter that comes with my eclipse/talon coil pack, works great!
haltechsupra is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2015, 02:36 PM   #5
MikeSr.
What, me worry?
 
MikeSr.'s Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Acworth, Ga. USA
Default

Quote:
Originally Posted by Roger-Dee View Post
We almost all need to make a circuit to get the stock tach to work. Here's what I did with mine, completely tossed inside a standard automotive relay.



Compact!
Got a schematic of that?
__________________
I coulda had a V8!
MikeSr. is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2015, 05:03 PM   #6
bobxyz
Board Member
 
bobxyz's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Boulder CO
Default

Nice packaging!

The standard circuit, but not showing the relay package pinout, is:


If you're going to build this, using the alternate MPSA42 or ZTX458 transistors, instead of a 2N5551, will be slightly more reliable. If you're picking up noise on your radio from this, add a 1K resistor across the relay coil - http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=303082
bobxyz is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2015, 10:14 AM   #7
Roger-Dee
is DeeWorks.ca
 
Roger-Dee's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sherbrooke, Qc
Default

Quote:
Originally Posted by bobxyz View Post
Nice packaging!

The standard circuit, but not showing the relay package pinout, is:


If you're going to build this, using the alternate MPSA42 or ZTX458 transistors, instead of a 2N5551, will be slightly more reliable. If you're picking up noise on your radio from this, add a 1K resistor across the relay coil - http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=303082
You see, this is why I love TB. Ironicaly I have a buncha noise in the sound system since I did the install, gonna try this out!
Roger-Dee is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2016, 11:22 AM   #8
haltechsupra
Board Member
 
haltechsupra's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Texas
Default

I used a Mitsubishi tack adapter that comes with my eclipse/talon coil pack, works great!
haltechsupra is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2016, 06:25 PM   #9
MikeSr.
What, me worry?
 
MikeSr.'s Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Acworth, Ga. USA
Default

Ok- so running a jumper from spare pin-say pin three to js10 would provide a signal to enable this circuit?
MikeSr. is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2016, 08:15 PM   #10
MikeSr.
What, me worry?
 
MikeSr.'s Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Acworth, Ga. USA
Default

Never mind- looks like pin 36 is js10
MikeSr. is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:26 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.