home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Symposium > article composition

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-14-2012, 03:50 PM   #426
740volvo
Board Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: FiveSevenFive
Default

740volvo is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2012, 09:00 PM   #427
Koston740
Rollin on reps
 
Koston740's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: York, PA
Default

Quote:
Originally Posted by gsellstr View Post
You're kinda SOL until you get enough fuel to feed the injectors, regardless of pressure. Lines won't be an issue for the time being, but the volume certainly will.

$100 for the Mustang pump drop-in upgrade.
is the stock mustang pump a walbro.
__________________
90 745 w/ b230ft- Holset He351cw, TLAO chips, eBay ic, Delphi 65's, bmw oil squirters, spec stage 2+ clutch, t5 WC E85


Feedback thread:

http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=236339
Koston740 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2012, 10:32 PM   #428
cosbySweater
Board Member
 
cosbySweater's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Monterey/Falun
Default

just simply swapping pumps is not gonna fix anything, i tried and failed, swap pumps and upgrade the wiring to w bigger gauge to see real improvement
__________________
1979 Volvo 244DL 6.0/4l80e,8.8,Ms3x goldbox ecu and Mircrosquirt tcu, s366 clone.
2005 Honda Civic Hybrid, 5 Speed
1994 Corvette, 6speed, PNP special, gonna pill it to kill it

Quote:
Originally Posted by bricktop420 View Post
Thank you very much everybody... i now feel sufficiently retarded and will go cry in the corner...
Quote:
Originally Posted by mikep View Post
How come we get a Cosby sweater but no Boner in sweatpants in this thread?
cosbySweater is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2012, 11:10 PM   #429
740volvo
Board Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: FiveSevenFive
Default

.

Last edited by 740volvo; 09-15-2012 at 01:32 AM..
740volvo is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2012, 11:22 PM   #430
cosbySweater
Board Member
 
cosbySweater's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Monterey/Falun
Default

i run a single whinebro 255 with 10 gauge wiring and it has kept the fuel pressure right where it should be all the way to 30 psi.
cosbySweater is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2012, 11:42 PM   #431
gsellstr
Vintage anti-ricer
 
gsellstr's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Somewhere in a northern California smog bank
Default

Quote:
Originally Posted by falunbrick View Post
just simply swapping pumps is not gonna fix anything, i tried and failed, swap pumps and upgrade the wiring to w bigger gauge to see real improvement
Eh?? Bumped up the wiring inside the tank, running the stock wiring for the rest of the car. Voltage at the sender connector is within .2v of battery voltage at high load, fuel pressure hasn't been an issue to 20psi on mine. Stock pump was 3-4a nominal, walbro is 8-10 max at full pressure which these cars will never see (hopefully).

As for Koston's question, depending on where you get the pump, may be a walbro. The Airtex E2366 (I believe, the specific number is around multiple threads, I just don't remember off-hand), is a Walbro, only downfall is it doesn't have a check valve in it like the stock pump. It's not an issue on LH2.4 or any system that primes, but 2.2 doesn't prime prior to cranking.
__________________
RIP
Doug Williams aka Mr. Doug 4/15/2009
Pete Fluitman aka fivehundred 7/14/2013
Mick Starkey aka TrickMick 1/10/14

74 144 B20
http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=224983

90 745Ti
http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=334698

If you need Superpro bushings PM me for price and availability!
gsellstr is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2012, 03:58 PM   #432
cosbySweater
Board Member
 
cosbySweater's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Monterey/Falun
Default

stock wiring powering a relay switching to 10 gauge off the battery
cosbySweater is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2013, 05:20 PM   #433
lookforjoe
Board Member
 
lookforjoe's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Rockland County, NY
Default

Interesting read.

Trying to decipher out of the original posts just what I need to calibrate my fuel maps to for use of E85. What seems to be stated time again is a 42% increase in injector (size? flow?)

Running ME4.4, laptop programmable fuel, ign & WOT maps.

I can calibrate my main fuel map for any injector size, currently 650cc (@ 3 bar, approx 710cc @ the 3.8bar I'm running now), I can adjust regulated pressure.

Running 20psi (PTE6262) boost I'm hitting over 85% duty cycle on my setup, so I'll need larger injectors to run the same boost level?

Tuning should shoot for AFR .85? I'm tuning for AFR 12.5 with gasoline. I can calibrate a data gauge in Innovate for Ethanol - AEM gives a chart to scale from, but it just says Ethanol, doesn't specify E100, E85, etc... also I should switch the WB02 for Lambda display for more accurate tuning ?

When calibrating for idle/cruise, I'm shooting for 9.0:1 correct?

Any current tips or suggestions from those with experience?
__________________

My XR July2013 - 446AWHP @ 8K rpm

Last edited by lookforjoe; 01-17-2013 at 06:54 PM..
lookforjoe is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2013, 06:08 PM   #434
pelicanflyt
Board Member
 
pelicanflyt's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Northern SoCal
Default

Have any of you longer-term E85 users experienced any adverse side effects? Has anyone changed to different oil or do more frequent changes with E85? Seems to be a recognized need (more OCs) when using it, from what I've read around the web.
__________________
1998 V70 T5m 18t, ARD Blue, turboback, SNAAB intake, currently 151k miles. Now running 50% E85.
2004 V70R 6m SOLD 9/29/08.

aka washdup
pelicanflyt is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2013, 10:56 AM   #435
thelostartof
unbalanced chemical
 
thelostartof's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Apache Junction, AZ
Default

I am still doing 5k oil changes with 0-30 castrol oil with no major issues seen here. I have been running e85 since '09.
__________________
Chip Feedback Thread / PM LH 2.4 Chip Prices
thelostartof is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2013, 05:21 PM   #436
740tankDriver
Post-Hypnotic Sigma
 
740tankDriver's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Under your nose.
Default

i have been running nothing other than e85 alcohol for about three years. only thing observed as a negative is what was already observed is the carbon gum buildup on the valves and injector tips. running fuel system cleaner is a neccessity, from what i have observed. i run a bottle of redline fuel system cleaner every oil change. no problem.

the gum buildup is the only issue.
__________________
Happy Passover!

Great Victory!
740tankDriver is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2013, 09:05 PM   #437
thelostartof
unbalanced chemical
 
thelostartof's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Apache Junction, AZ
Default

Quote:
Originally Posted by 740tankDriver View Post
i have been running nothing other than e85 alcohol for about three years. only thing observed as a negative is what was already observed is the carbon gum buildup on the valves and injector tips. running fuel system cleaner is a neccessity, from what i have observed. i run a bottle of redline fuel system cleaner every oil change. no problem.

the gum buildup is the only issue.
Or you could just run some chevron 91/93oct fuel every 3-4 tanks add 1-2 gal of normal pump and that helps also.
thelostartof is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2013, 08:41 PM   #438
gsellstr
Vintage anti-ricer
 
gsellstr's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Somewhere in a northern California smog bank
Default

Same here, just the deposits on the valves, nothing on the injectors even. Been on E85 since may '12.
gsellstr is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2013, 05:40 PM   #439
740tankDriver
Post-Hypnotic Sigma
 
740tankDriver's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Under your nose.
Default

based on my morning cold-start condition, where the engine is difficult to fire, i was considering a dry nitrous induction setup for aiding cold-start engine start. nozzle install past the throttle body...perhaps at the cold-start valve location or egr port location. any dangers of unwanted ignition and /or explosive results?
740tankDriver is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2013, 10:49 PM   #440
pelicanflyt
Board Member
 
pelicanflyt's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Northern SoCal
Default

Did a before and after dyno and saw 25WHP gain (8WTQ) with just 30% E85 / 70% 91 octane petrol. Car runs fantastic with that blend. Any greater E85 proportion, though, and get a CEL for lean. Also, the intercooler weep hole seems more active (more discharge).

Last edited by pelicanflyt; 10-18-2013 at 12:13 AM..
pelicanflyt is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2013, 12:33 AM   #441
gsellstr
Vintage anti-ricer
 
gsellstr's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Somewhere in a northern California smog bank
Default

Haven't had the deposits or CEL on mine, even running straight E85. I will say, TLAO's chip had a VERY nice 8-8.5 AFR from 3k-6500 in boost on the dyno while running the stuff, which is right where it should be in boost.

Orie tried a blend in both of his cars with nothing but pure win results, smoother, way more grunt, etc.

Hit the yards with the neighbor yesterday, he filled his Ranger up afterwards at Arco, 2 miles later it was running like crap, pinging, etc. even at cruise with the a/c on. Suggested he try tossing in a couple gallons when he gets a chance, see if it helps that tank run worth a darn, waiting to hear the results.
gsellstr is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:12 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.