home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > maintenance & nonperformance

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-31-2021, 03:59 PM   #1
Karelitos
Newbie
 
Join Date: May 2021
Question B230FK misfire

So my car has developed a misfire(1996 940), I messed around with the turbo oil return over the last few days and when I finished i felt that the car is sputtering sometimes, I also noticed that the 1st spark plug wire had separated from the metal part in the wire so I thought that that caused it but I repaired it and the car is still sputtering sometimes.
For example at idle it sometimes skips a spark and even more when I rev it from idle but when I hold it at 2k it is fine. When accelerating spiritly it also sputters alot. Now is the problem actually the plug wires or could it be something else?
Karelitos is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2021, 08:10 PM   #2
dl242gt
Old and boxy but good.
 
dl242gt's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: S NJ, a suburb of Phila.
Default

With a cold engine. Take a look at your spark plugs. Check the gap. Also spark plug wires that look fine can be garbage. You probably need new wires and the plug gap is worn and large.
__________________
Dave,
1982 242 turbo. 338k miles. MVP coilovers and 3" exhaust. Flowed 405 with a V15. Cossie turbine housing with upgraded compressor housing. 90+, IPD remote oil filter. Some other goodness, too. Been lots of fun over 25 years. Restored in 2k. Now ready for a 2nd restoration.

1993 245 Classic, 435k miles, enem V15. IPD bars and chassis braces. Simons sport exhaust from Scandix. sbabbs ezk chip. Been a good road warrior. Genuine Volvo rebuilt leaky M47.
dl242gt is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2021, 07:35 AM   #3
Janspeed
Board Member
 
Join Date: Sep 2005
Default

also:
does the misfire happen when it is raining? If yes, check the rubber seal on the parafan cover. Water can drip onto the distibutor and cause misfires.
Janspeed is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2021, 01:35 PM   #4
PCH
Board Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Oxnard, SoCal
Default

I had very similar symptoms caused by cracked distributor cap. Only had about 30K miles on it, not Bosch- something made in Italy.
__________________
🇺🇦
Feedback: http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=341280
PCH is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:45 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.