home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > maintenance & nonperformance

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-30-2020, 03:16 PM   #1
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default How much mainshaft scoring is too much? M46 w/J-type.

So I pulled the O/D unit off the iron-cased M46 I just got, and while some of it was good news (already has the updated pistons/seals)...some of it was bad? The mainshaft of the M46, where it goes into the O/D, is BADLY scored. Without taking the unit apart, I can see the scoring lines up with what appears to be a brass bushing, so obviously there is a possibility of metal/metal contact, but how much is too much? Everything else seems great, and the scoring is only in that one area. The pump lobe is fine, and everything is probably ok.

Any advice? Slap it back together and run it...or move on?
__________________
1984 244/ B6304S+T / AW30-40 w/Poi-Shift.
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 03:27 PM   #2
white855T
Board Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Dallas,TX
Default

Picture of scoring?
white855T is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 04:23 PM   #3
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

Sorry for the HUGE pics, but it helps show the damage.

Broke4speed is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2020, 10:44 AM   #4
283SD
Board Member
 
Join Date: Mar 2008
Default

I have seen a lot worse on cars that worked fine in all the years that I have been rebuilding them. Polish the shaft and get a new bushing.
283SD is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2020, 03:49 PM   #5
Broke4speed
Board Member
 
Broke4speed's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Marionville, Ontario, Canada
Default

Awesome, thanks for the info! I was hoping it would still be ok to use, since the rest of the OD unit seems to be in already-refurbished condition, and the solenoid clicks nicely. I think it ate something at some point because the filter magnet had some large chunks on it, which is probably why the rebuild was done. The bushing looks great, so I think the damage is 'old'.

I'll be getting some emery paper and giving it a shine .
Broke4speed is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:25 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.