home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > maintenance & nonperformance

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-25-2021, 01:22 PM   #1
Johnnya101
Board Member
 
Join Date: Jul 2017
Default Help with underwood light (Need photo)

I have a 1991 245 that has the factory hood and factory mercury hood light, however there is no wire going to it. I am quite puzzled. There is no green wire floating around the engine either. Would anyone with a late 240 be able to post photos or at least describe where the wire starts so I can see where it is or where it was cut?

Side question: what is this red wire for? It is very short.

__________________
HAVE
1991 245SE here

SOLD
1988 240DL Sedan
Johnnya101 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2021, 01:39 PM   #2
whatshouldido
Board Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Florida
Default

Quote:
Originally Posted by Johnnya101 View Post
I have a 1991 245 that has the factory hood and factory mercury hood light, however there is no wire going to it. I am quite puzzled. There is no green wire floating around the engine either. Would anyone with a late 240 be able to post photos or at least describe where the wire starts so I can see where it is or where it was cut?

Side question: what is this red wire for? It is very short.

The red wire is a jumper location to trigger your starter motor for diagnostic purposes,

Plug in a wire and tap to +12v on the battery and itll kick over the motor, ignition on the car will start

Good luck with your light
__________________
---1991 volvo 745 turbo wagon
**m47 swap incoming !

--1977 244 360k+ miles all original
** drive till wheels fall off
whatshouldido is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2021, 01:46 PM   #3
Johnnya101
Board Member
 
Join Date: Jul 2017
Default

Interesting feature, thanks for answering that.
Johnnya101 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2021, 04:39 PM   #4
MasterBlaster
Board Member
 
MasterBlaster's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Port Coquitlam
Default

Quote:
Originally Posted by Johnnya101 View Post
Would anyone with a late 240 be able to post photos or at least describe where the wire starts so I can see where it is or where it was cut?
A quick Google search shows the wire's protective sleeve sneaking out of the hood,
and being strapped to the left hinge. It then hides behind the left shock tower.
Where it goes from there is a mystery that has stumped scholars and "experts" for thousands of years.

__________________




1990 740GL
517,000 km so far...
MasterBlaster is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2021, 05:04 PM   #5
hiperfauto
The Librarian
 
hiperfauto's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: So Cal
Default

Quote:
Originally Posted by whatshouldido View Post
The red wire is a jumper location to trigger your starter motor for diagnostic purposes,

Plug in a wire and tap to +12v on the battery and itll kick over the motor, ignition on the car will start

Good luck with your light
The starter test lead wire is either blue (early) or pink (late). The red thing is a sleeve on the wire with the part number for the harness.

On pre '90 models the wire for the under hood light breaks out of the harness near the brake booster. The light was eliminated '91- according the the parts catalog. There is no wire in the harness for the light. I checked a '91 244 and it's not there.

All you need to do is run a wire to the fuse box and connect it to fuse 8.
hiperfauto is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2021, 05:12 PM   #6
Johnnya101
Board Member
 
Join Date: Jul 2017
Default

Quote:
Originally Posted by hiperfauto View Post
On pre '90 models the wire for the under hood light breaks out of the harness near the brake booster. The light was eliminated '91- according the the parts catalog. There is no wire in the harness for the light. I checked a '91 244 and it's not there.

All you need to do is run a wire to the fuse box and connect it to fuse 8.
Very helpful, thank you! Strange there is a light that clearly was used, yet no wire! Did the 240 you check have the light yet no wire?


Such a small detail, just bugs me though.
Johnnya101 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2021, 05:24 PM   #7
hiperfauto
The Librarian
 
hiperfauto's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: So Cal
Default

The car has a replacement hood so I can't say for sure.

Are you sure your hood is original?
hiperfauto is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2021, 05:49 PM   #8
Johnnya101
Board Member
 
Join Date: Jul 2017
Default

Positive. No accidents, hood paint matches wear pattern on the rest of the body, no marks on hinges or bolts.
Johnnya101 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2021, 06:06 PM   #9
Johnnya101
Board Member
 
Join Date: Jul 2017
Default

I see what happened now. Looking at ebay photos, 1991 on they left out the light and wire, however they kept the rectangular cutout and screw hole. Someone threw a light in and didn't know they never had it factory. Figured they would at least remove the rectangle cutout or put a plate there.

hyperfauto, thank you for the info regarding wire location.
Johnnya101 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:07 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.