home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > maintenance & nonperformance

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-30-2021, 12:18 AM   #1
BeaverMeat
Board Member
 
BeaverMeat's Avatar
 
Join Date: Aug 2020
Location: Vancouver Island
Default Charging failure idiot lights

The list goes on with my freshly rebuilt 5.0L swap.

No temp gauge. Fixed
No cooling fans. Fixed
Starter electrical (ground). Fixed

Now there is a host of idiot lights on the dash. Charge light. Brake failure, E-brake, and lamp failure lights are all on. The new Napa alternator isn’t charging. So I get the Charge light.

Are all the others supposed to come on when there is an alternator failure? Or is the wiring just half-assed. surprised the previous owner had zero troubles with it.
__________________
Quote:
She’s built like a steakhouse but, she handles like a bistro.
BeaverMeat is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2021, 02:35 AM   #2
2manyturbos
Moderator
 
Join Date: Mar 2003
Location: Monroe, OR USA
Default

Those are always on with the key in the run position until you start the car and the alternator starts charging. Totally normal. Is the alternator properly grounded?
2manyturbos is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2021, 03:53 AM   #3
Jack
junkman
 
Jack's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: The Ass Cheek Of History
Default

Rebuild the engine again
__________________
85 245 | 82 242| 75 245| 69 145 |66 122| 67 220




Quote:
Originally Posted by paul buck View Post
I love you even more Jack.
Quote:
Originally Posted by BritishBrick
Don’t bother, I would literally rather throw them away than give you the pleasure. I will never sell to you.
Quote:
Originally Posted by Tuesday View Post
I expect nothing less from an incel like you, Jack.
Jack is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2021, 10:26 AM   #4
BeaverMeat
Board Member
 
BeaverMeat's Avatar
 
Join Date: Aug 2020
Location: Vancouver Island
Default

Quote:
Originally Posted by 2manyturbos View Post
Those are always on with the key in the run position until you start the car and the alternator starts charging. Totally normal. Is the alternator properly grounded?
Last time I checked. All the lights remain on whole wile running. May have to check the connections. Could have wiggled out.

Quote:
Originally Posted by Jack View Post
Rebuild the engine again
Will have to rework the wiring...
BeaverMeat is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2021, 01:43 PM   #5
lummert
Board Member
 
lummert's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Portland IN
Default

Make sure the alternator is properly grounded to the block.
__________________
Trying to understand stupid people is like trying to pick up a turd by the clean end.
lummert is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2021, 02:12 AM   #6
BeaverMeat
Board Member
 
BeaverMeat's Avatar
 
Join Date: Aug 2020
Location: Vancouver Island
Default

The Napa reman failed after 30min... they refunded my money. Going with an ACDelco.

So... during a charge failure. Why are the brake/light failure idiot lights being engaged?

Is there some wiring I need to refurbish?

Last edited by BeaverMeat; 05-01-2021 at 03:22 AM..
BeaverMeat is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2021, 11:04 AM   #7
bobxyz
Board Member
 
bobxyz's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Boulder CO
Default

It's completely normal on any car of that era for lots of the dashboard lights to turn on when the alternator isn't working. This is used as a bulb check before starting the car. If the alternator goes slightly bad, the Alt light will come on by itself while running. If the alternator goes completely bad, or the belt breaks, you get a light show.
bobxyz is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2021, 12:20 PM   #8
BeaverMeat
Board Member
 
BeaverMeat's Avatar
 
Join Date: Aug 2020
Location: Vancouver Island
Default

Makes sense. Haven’t driven a car this old since high school... I haven’t drove this car for 6 months

Last edited by BeaverMeat; 05-01-2021 at 06:04 PM..
BeaverMeat is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:01 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.