home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > projects & restorations

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-08-2019, 12:39 AM   #501
Cwazywazy
Single jingle
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

I put in new injectors and cranked up the fun valve. The rear suspension pretty much immediately started making even more noises. So I figured I've been putting it off long enough and yanked the turd out.



One of the caliper pistons was seized, maybe explains the slight pedal mushiness. Those shocks are like, not even 2 years old, and they're OEM. They don't extend on their own at all anymore. Billies, that I bought for the wagon a long time ago and never installed, will be taking their place.

Also my door handle broke. That was annoying.
__________________
I don't know what I have
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2019, 01:08 AM   #502
Cwazywazy
Single jingle
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default







I chopped 1 coil off each spring and boxed the trailing arms. New torque rod bushings, all others are reused from the wagon, including the glorious spherical TABs. Also stainless brake lines, OEM pads, and all new parking brake bits. It stops good now. Stock sway bar because I haven't found a cheap 25mm front bar that will work.

Drives a little funny with the front end still being completely original, but it handles way nicer. Rides a little firmer but still nice. Powertrax clunk in low speed turns is annoying, but totally worth it. First/reverse shudder is still there but greatly reduced.. Soft carrier mount maybe? Also what's the point of the cup thingy on the axle end of the panhard? I think it's hitting my exhaust.

The parking brake.. Assembling that crap was a big PITA. It's new shoes and new hardware that came with the wagon in a box. It does work, but not that well. Can't hold on a steep driveway like it could on the old axle. Barely slows me down if I rip it with all my might while coasting. Shoes have to wear in, I guess?

Old TAB:



The torque rods looked the same.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2019, 02:35 AM   #503
Cwazywazy
Single jingle
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Car is running great. Running on Deka 80lb injectors now cause I was hitting 95% duty on the cheapie 42lbs. I found flow/voltage numbers somewhere for an 016, plugged those in, and that fixed my weird low rpm/load lean spiking. Awhile back I gave it a whackload of timing and it's loving it.

Anyway.. I procrastinated ordering new snow tires until today, cause my old ones turned into slicks for some reason, and uhh.. Slammed her into a packed snowbank sidewards trying to not get stuck with my Yokohomas. Locker is surprisingly useless when your tires don't grip worth a damn.



Not very visible, but there's a really big and shallow dent. I don't really care about the dent, I just feel dumb for causing it.

Also I put in more ventilation to help with the whole blowby and oil leak thing. Either valve cover gasket or cam plug, probably both. Hasn't been on there long but it stopped leaking from the cap, so that tells me it's helping. (Reused the old seal, old cap felt just as tight screwing it on.)



Car's been pretty good lately, other than a few electrical gremlins. One of my megasquirt wires wasn't actually soldered so it just randomly lost spark on me at one point. Also my headlight switch failed and I lost all exterior lights while doing about 50 on a completely dark road. That wasn't much fun. I actually managed to fix the switch but the ceramic cracked putting it back together and it fell apart a couple days later.

Also this thing wheel hops in the rain. It's annoying. The wagon did it too, I don't really know why. Didn't do it on these tires with the open diff and ruined bushings.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2019, 10:10 AM   #504
vwbusman66
Stößelstange über alles!
 
vwbusman66's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Kingsville, MD
Default

Quote:
Originally Posted by Cwazywazy View Post
Also this thing wheel hops in the rain. It's annoying. The wagon did it too, I don't really know why. Didn't do it on these tires with the open diff and ruined bushings.
Is the wheel hop there in the dry? I wonder if the ****ty tires and not-completely-clapped-locker make the locker lock up (ie. it's more sensitive than you thought?).

I still love the catch can, and the absolute mud it seems to gather.

You bringing this to SE in late April so Kenny can tune it for all the power?
__________________
1971 142 beater/fake racecar
1972 145 sh*t hauler
Quote:
Originally Posted by linuxman51 View Post
the only problem with that is what you define as cheap and fast
Quote:
Originally Posted by propav8r
The incest is implied.
vwbusman66 is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2019, 06:41 PM   #505
redblockpowered
Board Member
 
redblockpowered's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Swampscott, MA
Default

Just checked in to this thread to find that you were the guy my buddy in the Cobalt was telling me about at Palmer, small world...
__________________
1993 944 B230FT/M90 thread here: http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=345277
2x 1991 245 B230F/M47 (LeMons car, street car)
I sell chips for LH 2.4!
redblockpowered is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2020, 01:23 AM   #506
Cwazywazy
Single jingle
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Guess I should make an update. The diesel M46 is working just as sweet as the day I installed it. I guess having one that isn't totally worn out makes a big difference.

I'll make this update about the Megasquirt. I got pretty fed up with the 007s failing, with the last one snapping the wire at WOT. I had my laptop with me so I converted to speed density on the side of the road and I've been figuring out how to tune that ever since.

So after some tuning and learning I realized that I really didn't like the Megasquirt adapter harness that I made last year. I knew what mistakes I had made, so instead of trying to patch it I just scrapped it and made a new one that connected to both the ECU and EZK plugs. While I was at it I added some fun things like a clutch switch and an EBC. I wired up the TPS connector too but I still haven't bothered to buy the adapter. Gotta do that sometime. My main reason for installing the EBC was so I could adjust boost without opening the hood, but it had the side benefit of getting rid of the boost dropoff I had with the MBC. The new harness, with proper grounding scheme, doesn't have anymore interference stuff going on. Now my coolant temp doesn't rise and fall with RPM. The biggest thing is that I just feel better about it since there's no exposed stuff. While I was at it I replaced the 8 pole firewall connector with a Deutsch connector. I put in a new sending unit as well, the pump power wire was so corroded there's no way the pump was running consistently. At one point the car wouldn't start until I popped the trunk and slammed my fist over the fuel pump cover.









Now, the clutch switch is a very fun feature. Unfortunately, while I was having fun with it, the Thrush muffler exploded a little bit. It seriously felt like a shotgun went off in the trunk. It even dented the trunk floor up. Turns out the Thrush was a pretty good restriction, the car spooled way faster without it.

Anyway, not too long after the switch to speed density I got the car on a proper hub dyno. Made a highly impressive 229whp and 236ft lb. That was with a thumb-size rip in the hose directly above the turbo, so it was only able to spool up to 19psi. The gentleman who dyno'd my car gave me a lot of help with my tune, in terms of idle and startup. Turns out if you switch from MAF to MAP you're gonna have to change your startup enrichment and warmup stuff. The other big thing was that I absolutely couldn't figure out why the car would only idle smoothly if the wideband was showing about 11:1 or richer. Well, the dyno wideband tailpipe sniffer showed that my AEM was reading a tad rich, so at full throttle with the gauge showing around 12.0 it was actually running more like 13.0. After that I added a significant amount of fuel to my whole VE map and the car ran a lot smoother. We played with the timing a little, but it seemed my street tuned (guesstimated) timing map was already pretty good.



So after that I dove back into the dashboard and installed a Spartan 2 wideband controller in place of the AEM. I never really liked having the flashy blinky gauge in my dash anyway, so now I just don't have a WB gauge. If I wanna see my AFR I can just plug my phone into the ECU. The other thing I did was replace the original LH2.2 coil with a Blaster since I was getting spark blowout with higher boost. Since then I've been trying to hone in my tune. I feel like it's pretty good, but there's always something that can be improved. I'll probably get it back on the same dyno in the future and maaaaybe I'll crack 300. Probably not though.


Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2020, 09:37 AM   #507
MrBrown
Board Member
 
MrBrown's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Default

Awesome update. I’m really surprised that you aren’t seeing higher power especially at 19psi.
__________________
GhettoFab build thrizzie
MrBrown is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2020, 09:57 AM   #508
vwbusman66
Stößelstange über alles!
 
vwbusman66's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Kingsville, MD
Default

For no explicable reason, this is still one of my favorite TB threads.

I'm glad that M46 is surviving, and it's pretty impressive that you haven't killed it yet. Goes to show what being careful on a non-clapped out trans will do.
vwbusman66 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2020, 11:43 AM   #509
Harlard
Hurlurd?Harland?Bueller?
 
Harlard's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: PDX
Default

Quote:
Originally Posted by vwbusman66 View Post
For no explicable reason, this is still one of my favorite TB threads.

I'm glad that M46 is surviving, and it's pretty impressive that you haven't killed it yet. Goes to show what being careful on a non-clapped out trans will do.
Mmmm, gonorrhea


Good job un****ting the ****box so far.
__________________


Herr Harlard am Erstens

1979 242 DL

Quote:
Originally Posted by t8fanning View Post
My knob has a big chunk of steel on it
Harlard is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2020, 06:00 PM   #510
redblockpowered
Board Member
 
redblockpowered's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Swampscott, MA
Default

Planning on going to Palmer again this summer?
redblockpowered is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2020, 10:46 PM   #511
Cwazywazy
Single jingle
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Quote:
Originally Posted by redblockpowered View Post
Planning on going to Palmer again this summer?
Palmer and Lime Rock next month, hopefully. I just finished doing some good stuff to the front suspension.



Bilstein tourings, delrin stuff, stock gas springs. And yes, new strut mounts. Cheap ones though.

I'm pretty darn pleased with how it drives now. The car no longer tries to spear off to one side when I hit a big bump. It's just nicer to drive. It does still have a stupidly annoying creaking sound that I can't find though.. Maybe the spherical TABs in the rear? It's mainly when I'm taking off from a stop but it happens under braking too.





Also my exhaust is this now. Sounds pretty good I think.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2020, 09:25 AM   #512
Stiggy Pop
Board Member
 
Stiggy Pop's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Granville, MA
Default

you haven't taken your snows off yet!
__________________
'79 242
943 pickup
Stiggy Pop is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2020, 09:42 AM   #513
Cwazywazy
Single jingle
 
Cwazywazy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Granby CT
Default

Quote:
Originally Posted by Stiggy Pop View Post
you haven't taken your snows off yet!
Hey hey, that's an old picture. I took them off about a week ago.
Cwazywazy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:55 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.